7

 Na "dragulje" indijskog oceana ove je, 2013 godine, došlo 42 osobe u organizaciji Hrvatskog oceanskog jedriličarskog kluba. Na dva katamarana Nautitech 44 jedrilo se u svim smjerovima puna 3 tjedna, kupalo, lovila riba, i uživalo u svemu što ti zanimljivi otoci pružaju, a to je znatno više od očekivanog. Uostalom kažu da slike više govore od teksta. Ipak, par riječi uvoda. 

Seychelles 052Geolozi kažu da su Sejšeli vrlo zanimljiv izuzetak. Većina od tih 115 otoka koji su udaljeni oko 1500 kilometara istočno od Afrike istog su geološkog porijekla kao i npr. najveći otok na svjetu Greenland. Sastava su kao kopnena kora na indijskom podkontinentu, od kojieg su se odvojili prije 80 do 90 miliona godina. Zašto je to to važno? Posjetiocima isključivo zbog tog što krajolik odudara od svega poznatog. Usred tropa nevjerojatne granitne stjene. Kud god se čovjek okrene, kamen, stijene, gromade nevjerojatnih oblika i veličina. A između njih, plaže, ali kakve. Nama koji imamo nekih saznanja i iskustva po svijetu .... nešto upravo nevjerojatno. Čak se i one savršene plaže Tahitija, Bora Bore ili Nove Kaledonije teško s ovime mogu mjeriti.

Otoci su 6 mjeseci izloženi vjetru i valovima koje stvara NW monsun, a zatim idućih pola godine moru i valovima iz točno suprotnog smjera, pod utjecajem jugoistočnog pasata. Dakle kako se god pogleda, stalno su na udaru valova. Ne prevelikih, ali ustrajnih. Tu je zatim i znatna razlika između plime i oseke oko 1,5 metra, pa je područje djelovanja valova na obalu relativo veliko. Zatim more oko otoka nije niti preduboko, niti preplitko, oko 5 do 10 metara pa je kut djelovanja valova idealan.

Ipak najvažnije od svega je da je pjesak na plažim fina mješavina zdrobljenih koralja i granita u kojemu ima mnogo kristala kvarca. To zajedno daje sasvim drugačije efekte prolasku svjetlosti, kristali svjetlucaju, te pijesku i moru daju magičnu boju.

 

  

 

  

 

Pijesak na plaži je fina mješavina zdrobljenih koralja i granita u kojemu ima mnogo kristala kvarca.Pijesak na plaži je fina mješavina zdrobljenih koralja i granita u kojemu ima mnogo kristala kvarca.

Otok Mahe i novi dio Victorije u kojoj su hoteli, resorti i naša marina. U pozadini otoci Nacionalnog parka St. Anne.Otok Mahe i novi dio Victorije u kojoj su hoteli, resorti i naša marina. U pozadini otoci Nacionalnog parka St. Anne.

The Warf marina. Nakon cijelonoćnog leta dobro se malo osviježiti u velikom bazenu dok se katamaran priprema i uređuje za novu posadu.The Warf marina. Nakon cijelonoćnog leta dobro se malo osviježiti u velikom bazenu dok se katamaran priprema i uređuje za novu posadu.

I tako, dok jedni uživaju, drugi moraju nabavku. Little Big Ben u prvom planu. Inače vozi se po lijevoj strani.I tako, dok jedni uživaju, drugi moraju nabavku. Little Big Ben u prvom planu. Inače vozi se po lijevoj strani.

Ima svega, cijene prihvatljive, nema galame i nervoze.Ima svega, cijene prihvatljive, nema galame i nervoze.

Cijene ove svježe ribe su do 40.-kn po kilogramu.Cijene ove svježe ribe su do 40.-kn po kilogramu.
Brod je napunjen i može se na plovidbu. Za dizanje ogromnog glavnog jedra treba snage i ponešto znanja.Brod je napunjen i može se na plovidbu. Za dizanje ogromnog glavnog jedra treba snage i ponešto znanja. Uglavnom dani su lijepi, ali ......Uglavnom dani su lijepi, ali ...... ..... ima i ovih drugih. Na svaki način prvi je cilj otok Praslin...... ima i ovih drugih. Na svaki način prvi je cilj otok Praslin.
Uvala Chevalier, plaža Anse Lazio.Uvala Chevalier, plaža Anse Lazio. Još uvijek plaža Lazio, na kojoj osim svega  postoji i bar....Još uvijek plaža Lazio, na kojoj osim svega postoji i bar.... .... za testiranje poštenja. Sve je tu otvoreno, nema gazde niti konobara, a gosti su ljubazno zamoljeni da nakon što se posluže iz frižidera novac ubace u kutiju..... za testiranje poštenja. Sve je tu otvoreno, nema gazde niti konobara, a gosti su ljubazno zamoljeni da nakon što se posluže iz frižidera novac ubace u kutiju.
Čuvari plaže. Ne brinu se toliko radi valova već one koji se kupaju na sidrištu tjeraju u ograđeni prostor. Kažu da za to imaju razloga.Čuvari plaže. Ne brinu se toliko radi valova već one koji se kupaju na sidrištu tjeraju u ograđeni prostor. Kažu da za to imaju razloga. Otočić St. Pierre i susjedni  Curieuse čine Nacionalni park. Za ovoga kažu da je najviše fotografiran u cijelim Seychellima. Granit i minimalne količine zemlje iz koje rastu palme.Otočić St. Pierre i susjedni Curieuse čine Nacionalni park. Za ovoga kažu da je najviše fotografiran u cijelim Seychellima. Granit i minimalne količine zemlje iz koje rastu palme. Ne boje se ni brodova niti ljudi.Ne boje se ni brodova niti ljudi.
Ulaz u lučicu Port de la Passe na otoku La Digue je između golemog kamenja i ne obećava mnogo, ali treba probati.Ulaz u lučicu Port de la Passe na otoku La Digue je između golemog kamenja i ne obećava mnogo, ali treba probati. Usko je tu i prometno, ali uz sidro po provi i dva konopa vezana za stabla na obali, sve je u redu, a manovra se isplati jer je po mišljenju mnogih ovo najzanimljiviji otok Seychella.Usko je tu i prometno, ali uz sidro po provi i dva konopa vezana za stabla na obali, sve je u redu, a manovra se isplati jer je po mišljenju mnogih ovo najzanimljiviji otok Seychella. Po njemu se može biciklima......Po njemu se može biciklima......
..... volovima........... volovima...... .... ili kamionom..... ili kamionom. Izlet se itekako isplati jer je na suprotoj strani   plaža nad plažama......Izlet se itekako isplati jer je na suprotoj strani plaža nad plažama......
...Grande Anse. Kažu, ali ne samo domaći, već svjetska anketa, da je to najljepša paža na globusu....Grande Anse. Kažu, ali ne samo domaći, već svjetska anketa, da je to najljepša paža na globusu. Oko 450 metara fantastičnog pijeska omeđeno je s obje strane..... jasno granitnim komadima. Uostalom pročitajte što o plažama ( 1. i 4. mjesto) kaže na webu moćni CNN.  World's 100 best beaches.Oko 450 metara fantastičnog pijeska omeđeno je s obje strane..... jasno granitnim komadima. Uostalom pročitajte što o plažama ( 1. i 4. mjesto) kaže na webu moćni CNN. World's 100 best beaches. Ovaj par prodaje voće, ali samo ono koje raste na La Digueu.Ovaj par prodaje voće, ali samo ono koje raste na La Digueu. 
Kao u Holywoodu, pripreme za vjenčanje.Kao u Holywoodu, pripreme za vjenčanje.  Šaputanja na pijesku i konačno riba.....Šaputanja na pijesku i konačno riba.....  .....ali na palminim granama......ali na palminim granama. 
Niti mi nismo baš zadnji amateri, a lovi se na .....Niti mi nismo baš zadnji amateri, a lovi se na .....  .... na različite načine..... na različite načine.  Dva slona!Dva slona! 
Opet vegatacija koja raste ravno iz kamena. Stjene zanimljivog imena Roches Ave Maria.Opet vegatacija koja raste ravno iz kamena. Stjene zanimljivog imena Roches Ave Maria. Otok Praslin. Osim na Maheu, ovo je jedina marina u arhipelagu. Vlasništvo je charter tvrtke Dream Yacht i zanimljvo da smo tu bili 3 puta, priključili se na struju i svaki puta uzeli 400-500 litara vode, sve besplatno. Možda stoga što smo prošle godine na Polineziji jedrili s njihovim brodovima?!Otok Praslin. Osim na Maheu, ovo je jedina marina u arhipelagu. Vlasništvo je charter tvrtke Dream Yacht i zanimljvo da smo tu bili 3 puta, priključili se na struju i svaki puta uzeli 400-500 litara vode, sve besplatno. Možda stoga što smo prošle godine na Polineziji jedrili s njihovim brodovima?! Ulaznica u Vallee de Mai košta 20.- Eura, a ovog gospodina, vrlo talenitan vodič i znalac, treba platiti dodatnih 7.- Eura po osobi.Ulaznica u Vallee de Mai košta 20.- Eura, a ovog gospodina, vrlo talenitan vodič i znalac, treba platiti dodatnih 7.- Eura po osobi. 
Jedan od mnogobrojnih resorta. Ulaz svima slobodan, kupanje u bazenima dozvoljeno kao i ležaljke, a kokteli odlični. Naročito oni s lokalnim rumom Takamaka.Jedan od mnogobrojnih resorta. Ulaz svima slobodan, kupanje u bazenima dozvoljeno kao i ležaljke, a kokteli odlični. Naročito oni s lokalnim rumom Takamaka. "Muški" Coco de mer u fazi cvjetanja."Muški" Coco de mer u fazi cvjetanja.  Plod na 25 do 30 metara visine i u njemu ......Plod na 25 do 30 metara visine i u njemu ...... 
......orah kojeg ne želite dobiti u glavu. Ne smije se ga uzimati sa sobom, a na aerodromu u Victoriji visoke su kazne ako vam ga pronađu bez odgovarajućeg računa.......orah kojeg ne želite dobiti u glavu. Ne smije se ga uzimati sa sobom, a na aerodromu u Victoriji visoke su kazne ako vam ga pronađu bez odgovarajućeg računa.  U ovom Nacionalnom parku na Praslinu visoke su temperatura i vlaga, malo je svjetla jer sve gusto i zatvoreno prebogatom vegatacijom, a glavna je atrakcija Coco de mer za kojega kažu da raste samo na Seychellima, iako ga ima i u Sri Lanci.U ovom Nacionalnom parku na Praslinu visoke su temperatura i vlaga, malo je svjetla jer sve gusto i zatvoreno prebogatom vegatacijom, a glavna je atrakcija Coco de mer za kojega kažu da raste samo na Seychellima, iako ga ima i u Sri Lanci. Kamen......Kamen...... 
..... kamen ..... ..... kamen ..... .... i naša dva vrlo lijepa, ugodna i brza katamarana..... i naša dva vrlo lijepa, ugodna i brza katamarana.  Ljepši dio prve posade i .....Ljepši dio prve posade i ..... 
.... i druge......... i druge..... ..... a ova je završila priču. Barem za ovu godinu...... a ova je završila priča. Barem za ovu godinu.

Autori fotografija su sudionici projekta

Seychelles 2013.

Idi na vrh