RutaObjedriti svijet u 27 etapa, onosno obaviti isto toliko promjena posada, zanimljiv je zadatak. Tim više što se dvije godine unaprijed mora točno znati datum, ponekad i sat dolaska u luku u kojoj se vrši zamjena posade. To je naprosto bio uvjet jer su mnogi članovi posade kupovali aviokarte godinu, ili i ranije, kako bi dobili najpovoljnije cijene.


Etape plovidbe:
Biograd-Barcelona, Barcelona – Baleari-Gibraltar-Malaga, Malaga – Gibraltar- Tanger-Lisabon, Lisabon- Gibraltar, Gibraltar – Casablanca-Tenerife, Tenerife – preko Atlantika- Antigua – Guadeloupe, Guadeloupe- po karipskim otocima-Guadeloupe, Karibi, Guadeloupe – Bonaire, Bonaire – Jamaica-Panama, Panama-Galapagos-Marquisas (Fr.Polinezija), Nuku Hiva – arhipelag Tuamotu-Tahiti, Polinezija, Tahiti-Nova Kaledonija, Nova Kaledonija – Great Barrier reef-Townsville, Townsville – GBR-Townsville, Townsville –Darwin, Darwin-Singapur, Singapur – Sri Lanka-Mladivi, Maldivi, Maldivi – Reunioin, Reunion-Madagascar, Madagascar-Darwin-Cape Town, Cape town-St.Helena-Rio de Janeiro, Rio de Janeiro-Tenerife, Tenerife-Madeira-Barcelona, Barcelona - Biograd

U projektu je sudjelovalo 178 polaznika, a brod su vodila tri skippera (Bakrač, Belan i Muhek) sa svojim pomoćnicima. Nakon završene plovidbe utiske posada bi generalno mogli podijeliti u tri skupine.

Jedna trećina se odlično provela, uživala u svakom danu i noći, u jedrenju i krajevima koje su posjetili. Ti ljudi su oni koji će neke ljubavi i ambicije širiti dalje i to im sigurno nije bio zadnji puta da su na jedrilici i velikom moru.

Druga trećina posade je stvar «preživjela». Kućama se nisu vratili niti sretni niti tužni. Doživjeli su nešto novo, ali po njima ništa tako izuzetno da bi se opet upustili. S vremenom će vjerojatno drugačije razmišljati, ali u tom su raspoloženju napustili Čigrinu palubu.

Zadnja trećina polaznika je bila razočarana. Nisu doživjeli ono što su očekivali, ljuti su na svoje skippere, proklinju glavnog organizatora, nisu se najeli dosta svježeg povrća, slabo su spavali, nedostajala im je topla voda, a da se o morskoj bolesti i ne govori. To su oni koji su na Čigru zalutali previše čitajući jahtmenske časopise i slijepo vjerujući lijepim fotografijama plaža sa bijelim pijeskom, pričama o kreolkama i hladnim koktelima u plavim blazerima. Žao nam radi njih, ali i od toga možda ima neke koristi. Kada uklone sve «druge» krivce, možda se malo zamisle nad samim sobom.

Panamski kanal. U pozadini čudesna vrata ustava.  Svako krilo ima oko 35 tona, dnevno se otvaraju i zatvaraju oko 120 puta, a servisiraju nakon dvadesetak godina.Panamski kanal. U pozadini čudesna vrata ustava. Svako krilo ima oko 35 tona, dnevno se otvaraju i zatvaraju oko 120 puta, a servisiraju nakon dvadesetak godina.

Nestvarni biološki rezervat točno na ekvatoru - Galapagos otoci.Nestvarni biološki rezervat točno na ekvatoru - Galapagos otoci.

MaldiviMaldivi

Zlatoskuša. Svakodnevne radosti ........Zlatoskuša. Svakodnevne radosti ........

...... i prizori oceana....... i prizori oceana.

 

Idi na vrh