Baleari kartaU svibnju 2011. godine Hrvatski oceanski jedriličarski klub organizirao je jedrenje na Balearima. Radi se o otočnoj skupini u Zapadnom sredozemlju, a plovilo se između otoka Mallorca, Ibiza, Formentera i Nacionalnog parka Cabrera. Otoci Mallorca i Ibiza svima su poznati, dok se o Formenteri zna puno manje. Za širu javnost otkrili su je hippy-i. Za početak 1968. godine njih se 700 u doselilo na mali otočić. Već godinu dana kasnije bilo ih je 1300 . Ubrzo su postali trećina stanovništva otoka, uveli sve svijetske jezike, vozili bicikle i pleli džempere iz grube vune po ćemu je Formentera i danas poznata. Naravno da su se bavili i raznim drugim slobodoumnim aktivnostima i sportovima koji su tada bili u Evropi zabranjeni. Kad im je otok postao premalen, zarazili su Ibizu.

Nacionalni park Cabrera , udaljen dvadesetak milja od Mallorce, zaštićeno je i nenaseljeno područje od 19 malih otočića. Na njema živi 130 različitih vrsta ptica i 400 vrsta biljaka. Posjećuje ga se u okviru dnevnih izleta, a samo jedriličari smiju u njemu prespavati i to s posebnom dozvolom. U park dnevno smije doći maksimalno 200 osoba, a na sidrištu ostati preko noći 50 jedrilica.

 

 

  

 

 

Arhipelag CabreraArhipelag Cabrera Zaljev S'EspalmadorZaljev S'Espalmador Punta de EnsiolaPunta de Ensiola

 

 Galerija slika s plovidbe, svibanj 2011. godina.
Autori fotografija su članovi posade jedrilice SERAL DOS.

 

Grupo de Puertos de BalearesGrupo de Puertos de Baleares

Club nautico Arenal, baza iz koje se preuzima jedrilica. Palma de Mallorca u pozadini.Club nautico Arenal, baza iz koje se preuzima jedrilica. Palma de Mallorca u pozadini. OCEANIS 43.4  na kojemu sve funkcionira jer je nov, malo korišten i dobro održavan.OCEANIS 43.4 na kojemu sve funkcionira jer je nov, malo korišten i dobro održavan.
 SERAL DOS ime je jedrilice, zastava španjolska, limit plovidbe (radi osiguranja) Baleari.SERAL DOS ime je jedrilice, zastava španjolska, limit plovidbe (radi osiguranja) Baleari.  Ovo je shema koju treba i kod nas koristiti. NO TOCAR, NE DIRAJ ono što ne znaš ćemu služi.Ovo je shema koju treba i kod nas koristiti. NO TOCAR, NE DIRAJ ono što ne znaš ćemu služi.  IBIZA. U prednjem je planu ono što podsjeća na otok prije negoli što su ga "pregazili" moderni turisti svih spolova i orijentacija.IBIZA. U prednjem je planu ono što podsjeća na otok prije negoli što su ga "pregazili" moderni turisti svih spolova i orijentacija.
 Bez komentara.Bez komentara.  Jedno od rijetkih mjesta u Sredozemlju gdje su marine skuplje nego u Hrvatskoj.Jedno od rijetkih mjesta u Sredozemlju gdje su marine skuplje nego u Hrvatskoj.  Zagrepčanke s našeg broda ovoga su odmah nazvale "picolovac".Zagrepčanke s našeg broda ovoga su odmah nazvale "picolovac".
 FORMENTERA. Ugodno sidrište i nekoliko kilometara plaže.FORMENTERA. Ugodno sidrište i nekoliko kilometara plaže.  Morska "pantagana", rekli bi u .......Morska "pantagana", rekli bi u .......  Karta arhipelaga Cabrera. Nacionalni park s precizno utvrđenim pravilima igre, kojih se, gle, svi pridržavaju.Karta arhipelaga Cabrera. Nacionalni park s precizno utvrđenim pravilima igre, kojih se, gle, svi pridržavaju.
 Ulaz u glavno i jedino sidrište za noćenje.Ulaz u glavno i jedino sidrište za noćenje.  Na ovom mjestu smije prenoćiti najviše 50 brodova. U top sezoni samo po jednu jedinu noć.Na ovom mjestu smije prenoćiti najviše 50 brodova. U top sezoni samo po jednu jedinu noć.  Za sidrenje je potrebna dozvola, a prema veličini broda određuje se i boja plutače za vez. Naravno nije svejedno da li je tu vezana jedrilica deplasmana od 10 tona ili 100 tona.  Vez u N.P. Cabrera je BESPLATAN za sve posjetitelje.Za sidrenje je potrebna dozvola, a prema veličini broda određuje se i boja plutače za vez. Naravno nije svejedno da li je tu vezana jedrilica deplasmana od 10 tona ili 100 tona. Vez u N.P. Cabrera je BESPLATAN za sve posjetitelje.
 Ribolov je zabranjen, osim za desetak stanovnika otoka i čuvare.Ribolov je zabranjen, osim za desetak stanovnika otoka i čuvare.  Islas Cabreras. Tvrđava koja dominira zaljevom bila je nekada, u Napolenovo doba, zatvor.Islas Cabreras. Tvrđava koja dominira zaljevom bila je nekada, u Napolenovo doba, zatvor.  Puerto Soller, Mallorca. Tramvaj vozi u unutrašnjost otoka do gradića  Soller.Puerto Soller, Mallorca. Tramvaj vozi u unutrašnjost otoka do gradića Soller.
 Soller. Izbor nije loš a cijene su pristojne.Soller. Izbor nije loš a cijene su pristojne.  Puerto Andraix. Valja se nadati da baš cijela naša obala neće ovako izgledati za nekoliko godina.Puerto Andraix. Valja se nadati da baš cijela naša obala neće ovako izgledati za nekoliko godina.  Ovo, kao i ono što slijedi na slijedećoj slici, naše bi marine mogle uvesti bez velikih investicija.Ovo, kao i ono što slijedi na slijedećoj slici, naše bi marine mogle uvesti bez velikih investicija.
 Pregled meteo stanja na Balearima. Jasno, kratko i jednostavno.Pregled meteo stanja na Balearima. Jasno, kratko i jednostavno.  Katedrala u Palmi. U blizini je stari dio grada kojeg treba pažljivo proučiti i to za početak u...Katedrala u Palmi. U blizini je stari dio grada kojeg treba pažljivo proučiti i to za početak u...  ... kultnoj birtiji,  palači  ABACO.... kultnoj birtiji, palači ABACO.
 Sve je dozvoljeno,  a ponajviše ispijanje skupih koktela, ali isplati se doživjeti.Sve je dozvoljeno, a ponajviše ispijanje skupih koktela, ali isplati se doživjeti.  Jaguara vozi plavuša, a brod njezin dragi, britanac, to je valjda jasno. Zgodan su par, naročito jedrilica.Jaguara vozi plavuša, a brod njezin dragi, britanac, to je valjda jasno. Zgodan su par, naročito jedrilica.  First crew!First crew!
 Second crew!Second crew!  Ima i onih koji nisu na slikama, ali o njima nekom drugom prilikom.  

 

 

 

 

 

 

 

Idi na vrh