Iz uvoda

Ove oceanske priče na neki su način nastavak i nadopuna onih objavljenih prije desetak godina u knjizi PRIČE S OCEANA. Nije da sam u međuvremenu ponovno objedrio svijet, niti je riječ o istim temama ili prepričavanju onoga što sam napisao u drugim knjigama. Naprosto, dozvolio sam si slobodu da kažem koju riječ više o sebi. Tko me pozna zna da godinama sustavno izbjegavam pitanja i razgovore u kojima sam ja glavna tema, jer oduvijek smatram da je to manje važno od onoga što sam vidio i doživio.

Oceanidrugeprice1 600x800

Stoga sam ovaj put više pisao o svojim razmišljanjima, dilemama, strahovima, neznanju, zbrci, muci i svemu u čemu sam se ponekad našao. Kroz tridesetak godina jedrenja po oceanima bilo je bezbroj situacija u kojima se čovjek nađe pred toliko širokom lepezom pitanja da se često sasvim izgubi, jer toga je naprosto previše. Bilo je mnogo lijepoga, ali ne treba zanemariti ni ono drugo.

Oceanidrugeprice2 600x800

U tom velikom vremenskom rasponu bilo je situacija u kojima su slučajnosti, usputna poznanstva ili sasvim neplanirani događaji potpuno izmijenili tijekove projekta, smjerove jedrenja i moj način ponašanja. To je za mene bio veliki dobitak, jer poznanstvo s drugim ljudima, slušanje njihovih priča, znanje i iskustvo, načini razmišljanja...  zaista je nešto neprocjenjivo. Puno važnije od palmi na pješčanim plažama, bistroga mora i pasatnih oblaka. Kad samo pomislim... da sam kao diplomirani inženjer ostao raditi u nekom projektnom birou struke za koju sam se školovao, koga bih sada poznavao. Pedeset... stotinjak ljudi. Osim onih iz djetinjstva, svi ostali bili bi osobe iz istog kruga i faha s vrlo sličnim načinom gledanja na ono što nas okružuje. Radost i uspjeh mjerio bi se veličinom stana ili automobila, brojem ljubavnica (a tu svi lažu) i stanjem na bankovnom računu ili... tko bolje priprema roštilj i može popiti više piva....

Knjiga OCEAN I DRUGE PRIČE:
13,00 €  + dostava 

Navedenu knjigu možete kupiti kod autora:
Mladen Šutej dipl.ing.
Radićeva 26
10000 Zagreb
Tel: +385 1 481 3181

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Idi na vrh