Snimateljska ekipa


Snimateljska ekipa

Svaki pothvat traži da ga se na neki način dokumentira. Taj posao je jedriličaru uglavnom muka i gnjavaža iz bezbroj razloga:

- foto aparati i kamere se na jedrenju često kvare , vlaga i morska sol im ne pogoduju, znaju padati, skakati po policama, odletiti u more ili pijesak...

- filmove treba držati na suhom i hladnom (čega na jedrilici nema) i dati na razvijanje čim se eksponiraju " nasred oceana ili po mogućnosti na Madagascaru". U protivnom brzo propadaju. Digitalna tehnika poboljšala je stvari u tom pogledu da je opremu lakše nositi i nema više filmova, ali su uređaji postali stostruko osjetljiviji na morski sprey i mehaničke udarce. Osim toga traže struju, punjače, baterije, silikagel i ..... puno pažnje.

- najbolje su snimke kad je nevrijeme a brod se topi, ali tada skipper obično ima pametnijeg posla.

- vrlo je teško dobiti kvalitetnu snimku broda pod punim jedrima, nagnutog, u valovima i još k tome oštru. Filmski ili video kadar skoro pa nemoguće, jer jedrilicu na valovima može snimati samo druga jedrilica.

- snimatelju su oči na svega 2 metra iznad horizonta. Snima valove, koji nikada ne izgledaju tako visoki kao u stvarnosti, dio jedara i posadu koja publici uglavnom nije zanimljiva. Kad se popne na vrh jarbola obično mu je slabo, a da se mirnom držanju kamere i ne govori.

 

No usprkos svih nedaća treba snimati. Tko bi inače povjerovao da znamo kako izgleda rt Horn ili led u Baffinovom zaljevu. Tu su i neizbježni sponzori koji s puno prava traže nešto materijala da sebi i drugima opravdaju povjerenje u ljude koji vode takve projekte .

Plovidbe Hira 3 snimljene su filmskim materijalom na traci od 8 mm i 16 mm. Dio toga čeka na digitalizaciju, a dio je izgubljen na TV Zagreb. Do TV emisija koje su napravljene i emitirane pa bi trebale biti u arhivi iste televizije nemoguće je doći. Netko je po svemu sudeći materijale odnio kući.

Ekspedicije Hrvatske čigre prošle su znatno bolje. Tri godine do ARKTIKA I ANTARKTIKE snimane su s dvije Sony video kamere, na Hi 8 materijalu , a dvije godine ČIGROM OKO SVIJETA s dvije digitalne Sony kamere. Na nekim etapama obaju plovidaba na brodu su bili profesionalni snimatelji, pa su rezultati vrlo dobri.

I za kraj od sirovog materijala treba napraviti dokumentarne emisije. Izrađene su u vrlo dobroj suradnji s Hrvatskom televizijom, u njihovim studijima i uz profesionalne režisere, montažere, spikere i muziku. Članovi HOJK-a su u postprodukciji sudjelovali sa sceanrijima i prisutstvom u studiju montaže.

Mladen Šutej dipl.ing.
Radićeva 26
10000 Zagreb

Tel: +385 1 481 3181
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

Idi na vrh